Hejsan Hejsan! Har du en trevlig dag…..?

Vi har som tema nu den första veckan att skriva om djur så jag tänkte att skiva som mina 5 olika djur som jag haft och kanske det vore något om jag kunde skriva lite om dem. (Jag haft fler men orkar inte skriva om dem.. XD)
Detta är förresten mitt första inlägg jag gjort på bloggen hoppas ni tycker om det! <3

1. Hundar har jag haft hemma från födseln tills jag var runt 8 år gammal.

Vi har bara haft hundar av rasen shetland sheepdog eller sheltie som dem också kallas. Dem är livliga, kvicktänkta, arbetsvilliga, följsama och hängivna. Rasen passar såväl barnfamiljen som den äldre personen samt utställaren eller den tävlingssugna ungdomen. I hundsporter som utställning, lydnad, freestyle och rallylydnad håller sig den sig väl framme. Men det är framför allt som agilityhund som rasen ligger i topp internationellt.

 

Min vovve Poppis!

Nu till mina hundar: Dem har inte de vanliga hundnamnen kommer ni märka! Jag har en hund nu hemma hos min pappa ( Jag har skilda föräldrar) som heter Poppis och han är väldigt mysig och livfull! (Alltså allvarligt han är sååååå snabb!) Han är också ganska smart och smal. Han kan gärna lägga sig och gosa med ens kind.. Men Poppis kan aldrig bli lika smart som min första hund Pysen! Han hade jag som bästa vän sedan jag föddes och var den underbaraste, trognaste, snällaste och smartaste hund någonsin! Han hade en ”tricolor” färg ni kan söka på den på google för jag hade ingen bild. Han blev 12 år gammal vilket är en lång tid en hund kan leva men han var väldigt sjuk länge, han hostade, var nästan blind och hade ont, hans tabletter hjälpte inte så då tog mamma bestlutet att avliva honom… Vi begravde honom samma dag i vår trädgård…

 

Detta är lilla Viska! <3

Men jag hade en hund till däremellan Pysen och Poppis. Hon hette   Viska och var en söt, liten, snäll, lugn och faktiskt inte så smart… XD Men hon var fortfarande underbart charmig och blyg.  Tyvärr blev hon bara 7 år då hon skickades in för operation mot något i hennes livmoder som jag tror var inflammerad. Operationen gick bra men under natten förblödde hon och dog… Det förstörde mig! Det träffade mig riktigt hårt när min pappa berättade och jag grät väldigt länge! Jag minns första dagen jag träffade henne och tog hem henne här kommer en bild på oss två:                       

 

 

Bildresultat för svartvit katt

 

 

 

 

 

2.  Detta är tyvärr inte bilden på min katt jag hade som heter Sotis men tycker är väldigt lik. Han är en väldigt snäll katt som aldrig någonsin bet eller rev mig… Han bara spann och myste med mig speciellt på kvällen när jag skulle sova. Då hoppade han upp i min säng och la sig vid mitt ansikte och började spinna så att jag inte kunde sova. Jag ville egentligen inte flytta honom då han var såå gulligt att han la sig där men jag kunde inte sova så jag la honom vid fötterna men han började gå upp mot mitt ansikte igen..       Då fick jag ta ner honom till fötterna igen och sedan lyfta benet så att han inte kom förbi och då la han sig ner också somnade där. Han brukade sätta sig på en bänk utanför fönstret bredvid ytterdörren och jama och titta in. Jag öppnade dörren och han hoppade ner från bänken och snabbt tog tag i en död fågel han hade lagt på golvet av den lilla verandan och bar stolt in fågeln till matsalen under bordet. Han gillade också att klösa på mammas nya skinnstolar.. Haha!

Bildresultat för blå undulat

Detta är inte heller min bild men Muffin var också blå.

3. Jag har haft en undulat vid namn Muffin.

Han var ganska tam och kunde sitta på axeln en stund och flög runt i huset en stund tills han satte sig på ens finger och då kunde man sätta in honom i buren.

Lite skötselråd och info: Undulaten är en våra mest omtyckta och populära burfåglar. Det beror mycket på dess förmåga att härma ljud och tal att den är lätt att tämja och mycket social. Det finns uppgifter om undulater som kan tala flera 100 ord.

Om man använder vida skålar snarare än djupa koppar ser maten mer attraktiv ut och fågeln kan uppmuntras att äta nya födoämnen. Friska undulater med normal rörlighet kan lätt ta sig till mat och vattenskålarna. Därför är det inte nödvändigt (eller önskvärt) att placera skålarna alldeles intill varandra eller intill sittpinnen. Du bör ha 2 set med mat och vattenskålar, så att det ena kan användas när det andra diskas.

Sittpinnarna ska vara lätta att byta ut, vara rena och ha olika tjocklek för att befrämja ett naturligt slitage av klor och fötter. Allra bäst är trädgrenar av obesprutade fruktträd samt ek, lönn och björk. En enda välplacerad sittpinne kan var nog för viga klättrare som undulater efter som de brukar föredra den högst belägna sittpinnen även om det finns fler. En sittpinne ska placeras så att spillningen inte förorenar fågelns mat eller vatten och så att fågelns stjärt inte kommer i kontakt med mat, vatten eller burens golv. Sedan kan det vara bra att göra rent burgolvet och diska skålarna dagligen. Det kan medföra allvarliga hälsoproblem om maten och vattnet blir dåligt. Noggrann rengöring av buren bör du göra varje vecka. Du kan då lättare upptäcka tidiga tecken på sjukdom. Tidningspapper är nog lättast som burunderlag.

Föda: Basfodret är en bra fröblandning med ca 40-50 % kanariefrö. Man kan även ge fåglar frukt och grönt dagligen. Fröblandning innehåller inte tillräckligt med kalk och måste därför tillsättas via kosten. Kalksten/mineralsten med jod samt sepiaskal bör alltid finnas i buren. Kalk är ett måste för skelett och nervbanor. Undulaterna bör även få fri tillgång till grit/snäckskal som är nödvändigt för matsmältningen. D-vitamin finns naturligt i solljuset och det är därför bra om du kan låta dina fåglar vistas utomhus sommartid så mycket som möjligt så de får sitt naturliga D-vitamin behov tillgodosett. Har du inte den möjligheten så kan du skaffa en speciell fågellampa. Giftiga växter och ämnen: Avokado, Rabarber, Gul lök, Kaffe, Alkohol, Choklad

4. Dessa husdjur är lite ovanliga men är väldigt trevliga och roliga. Dem här stora fluffiga kaninliknande husdjuren kallas Chinchillor. Dem är otroligt mjuka och nyfikna. Dem gillar att gnaga på pinnar och älskar att skutta runt fritt i ett rum. Det var inte så länge sedan jag hade dehär chinchillorna. Kanske ett halvår sedan. Den vita hette Marshmallow och den gråa Chilli. Marshmellow var söt och snäll. Medans Chilli var blyg och sprallig.

Skötselråd: Chinchillor ska ha en ganska stor bur eftersom att dem är stora djur. En chinchillabur ska vara minst 100cm hög, bottenytan ska vara minst 0,5m2 och kortaste sidan ska vara minst 50cm. Ett bra mått på en chinchillabur är 100*100*50cm (h*l*d). Dessa mått gäller för 1-2 chinchillor, eller en hona med ungar. Har 3 chinchillor, eller hona med ungar + hane så gäller 0,75m2 och sedan lägger man till 0,25m2 för varje djur. Föda: Det är väldigt viktigt att mata dem rätt! Dem kan inte äta: gnagarblandningar dem har alldeles för kraftigt (fett och proteinrikt) för chinchillans magsäck. Och frukt är både för sött och grönsaker är för lättuggat och är inte heller en naturlig chinchillaföda. Nötter och solrosfrön är alldeles för fet kost och grenar från stenfruktsträd. Men vad du ska mata dem med är chinchilla anpassad pellets och fri tillgång till grönt och färskt hö. Russin är något många matar sin chinchilla med men russin har väldigt  mycket socker i sig så jag skulle rekommendera att bara mata dem detta kanske bara några gånger per år som en godis. Chinchillor behöver också ett stort sandbad, en massa hyllor att hoppa runt på och ett skyddställe som ett litet hus.

Bildresultat för dvärghamster

Detta är tyvärr inte min dvärghamster men dem är av samma ras.

5. Det sista djuret jag ska skriva om är min sibiriska dvärghamster Leja. Hon hade jag i hela hennes 2 åriga liv. Dvärghamstar brukar inte bli mer än 2-3 år gammla. Jag gjorde fel när jag uppfostrade henne jag ville ta upp henne första dagen och leka med henne vilket gjorde att hon inte blev så tam. Vad man egentligen ska göra är att låta hamstern vara ifred de första dagarna man tagit hem den och bara sträcka ner handen i buren försiktigt för att byta ut mat och vatten. Man kan sitta vid buren och prata också för att den ska bli van vid din röst. Det är då viktigt att du ger den tid att bli van vid miljön och dig! Och efer att det gått några dagar kan du försiktigt stoppa ner handen i buren och låta den komma till dig så att den blir van vid din doft och så efter att du gjort det i någon dag kan du försöka klappa den och till och med försöka plocka upp den genom att ”skopa” upp den med handen vid kanten av buren. Likadant är det med andra nya djur också för att lära känna känna dem riktigt.

Skötselråd och info: Dvärghamstrar är pigga, nyfikna och kvicka små nattaktiva djur. På morgonen när man vaknar är hamstern oftast fortfarande uppe, men sover sen under större delen av dagen och vaknar framåt kvällen när man kommit hem. Dvärghamstern är full av liv och är rolig att titta på när den klättrar runt i sin bur, men kan också lära sig tycka om en kelstund i din hand.

Dvärghamstrar finns i fyra arter:

Rysk Vintervit Dvärghamster (Phodopus Sungorus), eller Sibirisk Dvärghamster som den också kallas, härstammar från Sibirien. Den blir ca 7-10 cm lång. Finns i olika färger; Agouti (brun med svart rygglinje och vit buk), Sapphire (mörkgrå med svart rygglinje och vit buk) och Pearl (helvit kropp med grå, svart/brun eller orange rygglinje). Under vintern kan de få en vit vinterpäls.

Campbells Dvärghamster (Phodopus Campbelli) härstammar från Centralasien. De blir ca 9-12 cm långa. Normalfärgen är Agouti (grå-brun med mörk rygglinje, magen och bågarna på sidorna är beigeaktiga), men de finns i flera olika färgvarianter.

Roborovskis Dvärghamster (Phodopus Roborovskii) härstammar från Mongoliet. Den är den minsta och livligaste av dvärghamstrarna och blir ca 5-7 cm lång. De är oftast viltfärgade (mörk botten med cremefärgade toppar, vit mage och vita ögonbryn).

Kinesisk Dvärghamster (Cricetulus Griseus) kommer från Kina. Dess långsmala kropp blir ca 8-10 cm och de har en svans som kan bli 2-3 cm lång. Färgen är gråbrun med mörk rygglinje.

Föda: Hamstern ska alltid ha fri tillgång till torrfoder i form av ett näringsrikt pellets. Man kan också komplettera med en fröblandning för att ge hamstern variation och sysselsättning, men den ska aldrig utgöra mer än hälften av dagsintaget. Ge samma mat som hamster är van vid under den första tiden. För att undvika dålig mage bör man alltid göra en mjuk övergång vid foderbyten.

Dvärghamstrar är allätare som du kan ge små mängder av frukt och grönsaker, och mycket små portioner animalier (t.ex. ost, skinka, kokt ägg). Vänta två veckor med att ge färskfoder, och börja försiktigt med en sak i taget då magen måste vänjas successivt. Giftiga växter och ämnen: Avocado, citrusfrukter, lök, stenfrukter (körsbär, plommon osv.) och choklad ska man aldrig ge till hamstrar.

 

Så jag tror det får räcka med djursnack för mig men ni får ha det så bra och hoppas ni tyckte om det! 

/Linn

Related posts: